Help mee deze wereld mooi te houden.

Plant een boom!

Om deze wereld een beetje aantrekkelijk te houden voor de volgende generatie hebben wij vanaf december 2019 besloten om voor iedere online aankoop een nieuwe boom te planten.  Zo compenseren wij jou aankoop en met gemak nog een beetje extra. En daarmee draag jij met iedere bestelling bij aan een beter klimaat en een toekomst voor de volgende generaties in deze wereld.

De eerste bomen zijn al gepland. De eerste bomen zijn draken wilgen en de vuilboom (Sporken). Dus doe je een aankoop in de online shop dan support je meteen de natuur!

Bijen zijn ook verliefd op wilgen

De wilg is de vroegstbloeiende boomsoort met kwaliteitsvoedsel voor de bijen. Wilgen zijn tweehuizig : je hebt vrouwelijke en mannelijke bomen. Vooral deze laatste vallen in de smaak van bijen: de mannelijke bomen leveren nectar én stuifmeel. De vrouwelijke alleen nectar. Beiden zijn van levensbelang voor de bijen. Eén wilg is equivalent aan honderden krokussen. Eénmaal aangeplant levert de wilg vele jaren katjes, zonder verder enig onderhoud. Minder werk en véél productiever. Bovendien zijn vele wilgensoorten inheems, aangepast aan onze bodem en ook nog eens attractief voor vele andere soorten insecten, vogels en dieren. Wat van veel bloemen en bollen niet gezegd kan worden.

Ken jij de vuilboom?

De vuilboom, ook wel spork (Rhamnus frangula) is dé ideale bijenstruik : hij bloeit van mei tot september. Het is daarmee meteen de langstbloeiende struik van West-Europa. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Ze halen er zowel stuifmeel als nectar op. En vogels houden van de vele bessen, die de struik maandenlang tooien. Bijzonder is dat bloemen en bessen tegelijkertijd aanwezig zijn.  Bijen zijn er gewoonweg verzot op, getuige de vele honderden bijen die soms op één struik te vinden zijn. Het zoemt soms zo erg dat sommigen denken met een bijenzwerm te maken te hebben. Als één struik het verdient meer aangeplant te worden, dan is het de vuilboom wel.

 

Tekst van de bijenvriend.be